Γονικές παροχές
Το εμπορικό δίκαιο εμπίπτει στο ιδιωτικό δίκαιο και ρυθμίζει το εμπόριο. Χωρίζεται περαιτέρω σε εθνικό και διεθνές εμπορικό δίκαιο, ενώ αυτοί οι δύο τομείς είναι αλληλένδετοι. Περιλαμβάνει το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις εμπορικές δράσεις και τους εμπόρους και αποτελείται από ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών που ρυθμίζει όλες τις νομικές πτυχές των εμπορικών υποθέσεων και των συναλλαγών.
Στοχεύει στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην προστασία των εμπόρων και των συμβαλλομένων μερών τους ενω ασχολείται επίσης με ζητήματα δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ανταγωνισμού, εμπορικών εταιρειών, πτώχευσης, διαμεσολάβησης, χρηματιστηρίου, τραπεζών, εμπορικών συμβάσεων κ.λπ. Ειδικότερα, το εμπορικό δίκαιο χωρίζεται σε διάφορους τομείς:
- Δίκαιο εμπορικών υποθέσεων και εμπόρων
- Εταιρικό δίκαιο
- Διαμεσολάβηση
- Νόμος περί πτώχευσης και νόμος περί εταιρικής αναδιάρθρωσης
- Ασφαλιστικός νόμος
- Ναυτιλιακός νόμος
- Νόμος περί μεταφορών
Το εμπορικό δίκαιο αποτελείται από κανόνες κοινού δικαίου και οι πηγές του είναι ο νόμος, το εμπορικό έθιμο, οι διεθνείς συμβάσεις και η εμπορική χρήση (ηθικές συμβάσεις). Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες προδιαγραφές που καθιερώνουν το εμπορικό δίκαιο ως συγκεκριμένο τομέα του ιδιωτικού δικαίου, όπως οι προνοητικές διατάξεις του, η αυξημένη προστασία του τρίτου μέρους, η μη αιτίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από εμπορικές συναλλαγές και η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών περίπτωση εμπορικής αφερεγγυότητας.
Ωστόσο, σήμερα, κυριαρχεί μια τάση για διεθνή ομοιομορφία μέσω της υιοθέτησης κοινών συμβατικών πλαισίων ή ρητρών που έχουν ως αποτέλεσμα τη σύγκλιση των υφιστάμενων νομοθετικών καθεστώτων στον ίδιο τύπο συναλλαγών.
Η πρόσληψη δικηγόρων σε εμπορικές συναλλαγές γίνεται ολοένα και πιο συχνή και ωφέλιμη όχι μόνο για την προστασία των συμβαλλομένων μερών αλλά και για τη γενική προστασία των συναλλαγών.
Η επιτυχημένη μέθοδος που ακολουθεί το δικηγορικό μας γραφείο είναι η «προφύλαξη». Η παρουσία μας στις συναλλαγές προστατεύει τη διαδικασία και αποφεύγει περαιτέρω επιπλοκές όπως διαφωνίες και άλλα προβλήματα.
Ο ρόλος μας στις εμπορικές σχέσεις δεν είναι μόνο να προστατεύσουμε στενά το συμφέρον του πελάτη του, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι η εμπορική συναλλαγή θα είναι δίκαιη και όχι αόριστη. Με αυτόν τον τρόπο, η πιθανότητα επιβλαβών αποτελεσμάτων για καθένα από τα συμβαλλόμενα μέρη και, κατά συνέπεια, το να προκύψουν διαφορές κατόπιν, είναι περιορισμένη.
Είμαστε περήφανοι για το ότι έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε στη θέση του εμπόρου / επιχειρηματία και να δούμε πέρα από το στενό «νομικό» πεδίο των πελατών μας.